Clubreglement

Wielerclub WTC De Dorpsvrienden Uitbergen vzw                  maatschappelijke zetel : Veerstraat 7b – 9290 Uitbergen

                                                                    Stamnummer WBV 72007013

                                                   Wielerclub WTC De Dorpsvrienden Uitbergen vzw      

 • Het wielerseizoen 2019 start op zondag 07 maart 2021 en eindigt op zondag 24 oktober 2021
 • Het lidgeld 2021 wordt vastgesteld op 50,- euro. Bij een eerste aansluiting wordt een bedrag van 200,- euro (volledig kledijpakket) of 150,- (basiskledijpakket) gevraagd all in (clubaansluiting, lidgeld, kledij,…behalve vergunning).
 • Clubleden zijn verplicht om een vergunning aan te vragen bij Cycling Vlaanderen vzw (afd. Oost-Vlaanderen) – hierop kan enkel voor het jaar van aansluiting worden afgeweken indien er nog een geldige vergunning lopende is bij een andere federatie.
 • Tijdstip van betalingen : lidgeld (Algemene vergadering – maand februari) – vergunning voor het volgende kalenderjaar ( Algemene vergadering – november/december), tenzij anders vooraf wordt bepaald.
 • Clubleden wordt geacht maximaal deel te nemen aan de wekelijkse groepstocht op zondagvoormiddag alsook aan de eigen cluborganisatie(s )
 • Behalve andere vooraf gemaakte afspraak is het startuur van de wekelijkse groepstocht  op zondag 09.00 uur (stipt). In de periode tussen 01 april en einde wielerseizoen wordt hiervan afgeweken (startuur wordt dan bepaald op 08.30 uur)
 • Groepen A, B & C starten steeds afzonderlijk, het is de wegkapitein met dienst die bepaald welke traject er wordt afgelegd. De A en B ploeg rijden afzonderlijk een zelfde traject. Groep A kan de gemiddelde snelheid optrekken en/of de totale afstand van de rit verlengen. Groep B blijft trouw aan een gemiddelde snelheid van ongeveer 25 à 26 km/u voor een totale afstand van ongeveer 65 à 70 km. Groep C bepaalt zelf zijn aangepaste snelheid (sowieso lager dan de B –ploeg), het ritschema, houdt rekening met moeilijkheidsgraad parcours, leeftijd en fysieke paraatheid van de deelnemende clubleden. De C –ploeg is voornamelijk bedoeld voor hen die zich ofwel wensen voor te bereiden op een terugkeer naar de A of B –ploeg, ofwel op een verantwoorde doch aangepaste wijze verder hun favoriete sport (wielertoerisme) wensen blijven te beoefenen in clubverband. De C –ploeg start gans het seizoen door  om 09.00 uur
 • Samen uit, samen thuis dient steeds te worden gerespecteerd zowel tijdens de gezamenlijke fietstocht als na een eventuele opdeling van de groep.
 • Kledij

Wie deelneemt aan een fietstocht in clubverband wordt geacht zijn clubkledij te dragen en dit o.m. omwille van de herkenbaarheid van de groep en het respect tegenover de sponsors.

Basis kledijpakket = koerstrui korte mouwen, korte koersbroek, windstopper

Volledige kledijpakket = koerstrui korte en lange mouwen, korte koersbroek, lange of ¾ trainingsbroek, windstopper, kousen, koershandschoenen.

Tijdens de groepstochten is het dragen van een fietshelm verplicht (verzekeringsplicht)

 • Tijdens de algemene ledenvergadering van februari wordt de jaarkalender definitief samengesteld.
 • Tijdens de algemene ledenvergadering van oktober/november (met etentje) wordt de winnaar van het club &  regelmatigheidscriterium en/of verdienstelijke leden gehuldigd. Punten voor het club & regelmatigheidscriterium worden toegekend voor elke aanwezigheid op een zondagsrit en/of bijzonder vooraf opgenomen clubtocht in de jaarkalender(bv.  Memorial J. Schoeters,  Stekene – Geraardsbergen – Stekene, Greg Van Avermaet Classic,…e.a.).
 • Wie aan het einde van het wielerseizoen het meest aantal kilometers heeft gefietst in clubverband wordt clubkampioen. De eerste drie clubleden worden gehuldigd. Op basis van regelmatigheid in aanwezigheid wordt ook de 1ste A, 1ste B en 1ste C –renner gehuldigd. De toewijzing gebeurd op basis van het aantal ritten dat men heeft meegefietst in de welbepaalde categorie. (Bv. iemand fietst tijdens het seizoen 14x met de A –ploeg en 10x met de B –ploeg, dan wordt hij/zij beschouwd als A –renner/ster. Bij gelijkheid zijn het aantal gereden kilometers doorslaggevend)
 • Het gebruik van oortjes-met-muziek zijn omwille van de veiligheid en aanbevelingen van de wielerbond verboden tijdens de clubritten
 • Electrische fietsen zijn toegelaten mits melding vooraf aan het bestuur en het respecteren van de maximaal toegelaten snelheid
 • Elke wielertoerist van WTC De Dorpsvrienden draagt zorg voor het milieu dus papiertjes, blikjes, kapotte banden, …… worden niet weggegooid of achtergelaten als zwerfvuil
 • Sportiviteit, vriendschap en clubliefde staan hoog in het vaandel van WTC De Dorpsvrienden Uitbergen. Publiekelijk wordt er geen ruzie gemaakt, meningsverschillen worden uitgepraat.

Goedgekeurd door het Bestuur op datum van 27/11/2020, en bekrachtigd door de Algemene ledenvergadering van 14/12/2020                                                               

 

De Wilde Tom
Voorzitter